DAY 5 BLOUBERG
"Up bright and early we have a long drive ahead as we make tracks for Blouberg ( approx. 600km, 10hrs ). We should arrive at our camp late this afternoon. The camp is situated in South Africa’s Limpopo Province and offers a unique cultural experience. Located at the base of the mountain, where no roads exist due to its rugged and inaccessible nature, it is home for a small community of the Hananwa people who still lead a very traditional lifestyle. On arrival stretch your legs for a short walk with a local guide. Following paths along the base of the Blouberg Mountains, hear stories of a fascinating community, some of whom still follow ancient traditions. The first stop is at a deserted Lutheran missionary village (Bochum) where you will get an understanding of the cross-cultural dynamics of the area. Proceed to local village taverns (called shebeens) where locals will provide an evening meal, giving you an opportunity to discover traditional meals like mazie and watermelon (Thopi), chicken-based stews (Malana) and a green vegetable called marogo. Take the opportunity to try the traditionally brewed beer."
"Up bright and early we have a long drive ahead as we make tracks for Blouberg ( approx. 600km, 10hrs ). We should arrive at our camp late this afternoon. The camp is situated in South Africa’s Limpopo Province and offers a unique cultural experience. Located at the base of the mountain, where no roads exist due to its rugged and inaccessible nature, it is home for a small community of the Hananwa people who still lead a very traditional lifestyle. On arrival stretch your legs for a short walk with a local guide. Following paths along the base of the Blouberg Mountains, hear stories of a fascinating community, some of whom still follow ancient traditions. The first stop is at a deserted Lutheran missionary village (Bochum) where you will get an understanding of the cross-cultural dynamics of the area. Proceed to local village taverns (called shebeens) where locals will provide an evening meal, giving you an opportunity to discover traditional meals like mazie and watermelon (Thopi), chicken-based stews (Malana) and a green vegetable called marogo. Take the opportunity to try the traditionally brewed beer."
Du verden som tidel fly, onsdag allerede og en ny landegrense en krysset. Vi kom i dag over til Sør Afrika og befinner oss i fjellamdsbyen Blouberg. Her er det hverken strøm eller dusj, og stjernehimmelen er så klar som aldri før. Etter nærmere ti svette timer i bussen var det forfriskende å bade i et lite fjellvann. Vi gikk ca en halvtime for å komme dit, vel verdt det. Norsk som jeg er var jeg den eneste som ikke klagde på vanntemperaturen. Australierne var så vidt uti med en tå tror jeg.
Etter det kjørte vi ned til landsbyen. Der ble vi omringet av barn som hadde løpt etter bussen. De er nok vandt med at Intrepid kommer på besøk. Vi hadde kjøpt med litt farger og papir til dem, som vi delte ut til de som svarte riktig på spørsmål om Sør Afrika. De sang også nationalsangen for oss, søtt. Deretter smakte vi på det lokale ølet. Det har en ganske tykk konsistens, og kan vist ha en alkoholprosent på opp til 70!! Er stort sett bare den eldre generasjonen som drikker dette nå, men de så ut til å drikke for resten av landsbyen - de var hvertfall i godt humør. Videre kjørte vi hjem til en familie som hadde lagd middag til oss. Buffet med masse forskjellig, både lokal mat og mer vanlig. Veldig godt, og nydelig dekket, med sløyfer på stolryggene og det hele.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar